maandag 31 augustus 2015

Van de week zag ik een foto langskomen van wat slotjes aan een brug (naar het idee van Parijs). Grappig vond ik het maar het deed me meteen aan ons weekje in Parijs denken een paar jaar geleden. Wie kent niet de bekende brug in Parijs waar verliefde stelletje hun liefde voor eeuwig wilden bezegelen op de de Pont de l'Archeveché, kon je een liefsdesslotje ophangen. En als je dan de sleutel in de Seine gooide was dat een teken van eeuwige liefde Geweldig toch hoe romantisch was dat.




Maar er is ook nog een duistere kant van Parijs die we ook bezocht hebben Niet schrikken hoor want leuk is is allesbehalve. 
De Catacomben.  Het vormt een beroemde verzameling ondergrondse begraafplaatsen onder Parijs. Er zijn ongeveer 6 miljoen Parijzenaars ondergebracht. De beenderen liggen verspreid in ondergrondse kamers en galerijen en vormt een netwerk van meer dan 290 kilometer lang. Tussen 1786 en eind 19 de eeuw werden de beenderen opgeslagen in de catacomben onder de grond.
Echt je weet niet wat je ziet. 






 Ik heb even een stukje geschiedenis van internet gehaald .

GeschiedenisIn de 1e eeuw werden de mijnen gebruikt, en waren destijds nog maar weinig tunnels. Pas in de 12e eeuw begon met op grote schaal tunnels te graven waardoor er een groot ondergrond doolhof van tunnels ontstond. Bij de bouw van vele grote bezienswaardigheden kwam men erachter dat de grond onstabiel was en de tunnels gestut moesten worden.Koning Lodewijk XVI liet in 1774 de tunnels in kaart brengen om deze daarna te kunnen verstevigen. Om alles beter toegankelijk te maken ging men zelf nieuwe tunnels aanleggen die meestal het stratenpatroon volgde. Vanaf 1786 tot ver in de 19e eeuw gebruikte men de tunnels om de overblijfselen van overvolle kerkhoven in onder te brengen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gangen gebruikt door het verzet.Het totale gangenstelsel van de oude mijnen zijn minstens 290 kilometer lang en meerdere lagen diep. Hoe veel verdiepingen diep de gangen nog doorlopen zijn niet bekend. Het is er donker en vies en moeilijk bereikbaar om het gehele gangenstelsel in kaart te kunnen brengen.De Catacomben zijn sinds 1955 verboden gebied. Alleen de 1,7 kilometer tunnels via de hoofdingang van deze attractie zijn toegestaan, die je vindt aan de 1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy.


Ik moet zeggen het had iets lugubers  maar toch had ik het ook niet willen missen.
Een fijne week allemaal
Liefs Anneke